Isfiskeskolen del 1 – Isbor, hva bør man velge?

Det finnes mange typer isbor, men det er stor forskjell på  kvalitet på disse. Til konkurranser har man stort sett benyttet Ur Rantanen 115mm de siste 20-25 årene. Det sier litt om kvaliteten på dette boret!

Ur Rantanen

image

Dette boret er spesielt raskt på hard stålis, og er av den grunn manges favoritt på høsten og tidlig vinter. Utover våren, når isen blir bløtere og det oppstår “lagis” kan dette boret virke litt tungt å bruke. Hvis man velger Rantanen skal man passe på å kjøpe den grønne typen. Litt dyrere, men bedre kvalitet. Helsveiset spiral og bedre skjær enn på den røde utgaven. Prisen er det heller ikke noe å si på, ca tusenlappen. Ulempen med dette boret er at skjæret kommer i hel krone, og tar derfor litt mer plass i sekken om man skal ha med seg ekstra skjær på konkurransene. Prisen på krona ligger på ca 400-500kr.

 Mora Nova

image

Mora Nova kom som et friskt pust for et par år siden og har allerede rukket å bli manges favoritt! Det er ikke uten grunn… Mora Nova kommer i flere utgaver og dimensjoner, men til konkurransefiske er det 110mm, lang spiral som gjelder. Dette boret ble spesielt populært pga sin fantastiske evne til å skjære gjennom tykk og seig våris på en fantastisk måte. Jeg ble i alle fall helt “solgt” første gang jeg testet det våren 2009! Et annet pluss med Nova-boret er at det kommer med løse kniver, dvs at man slipper å bytte hele kronen dersom skjæret blir ødelagt. I tillegg er dette boret teleskopisk, noe som gjør jobben endel lettere på metertykk våris. Prisen ligger noe høyere enn på Rantanen, ca 1300kr.

Hvilket av disse skal man så velge? Har du god råd, kjøp begge! Skal du bare ha et isbor, tenk litt på om du tror du er sterk nok i armene til å takle metertykk, seig våris. Sliter du med dette, gå for Mora Nova. Er du sterk i armene og skal ha det raskeste, gå for Rantanen. Pass også på at du velger rett dimensjon på isboret, 110mm på Mora Nova og 115mm på Rantanen. Til konkurransefiske er det disse dimensjonene som gjelder, husk det kan bli mange hull i løpet av de 3-4 timene konkurransen pågår! Med kraftigere isbor blir det alt for tungt…

Det finnes selvsagt andre typer isbor også, men mitt tips er å styre unna disse. Noen kan nok fungere, men jeg ville gått for det beste med en gang.

Her ser du hvordan man bytter kniver på Mora Nova.